BETON DESIGN TÁRGYAK TISZTÍTÁSA / ÁPOLÁSA

Rövid kötelező olvasmány a beton dizájn tárgyak és ékszerek tisztításáról, ápolásáról és arról, mit hogyan készítünk, hogy a lehető legjobbat adhassuk. Amennyiben az itt leírtaknak megfelelően ápolod beton design lakás- és divatkiegészítőidet, hosszan tartó szépséggel fogják azt meghálálni neked.

HOGYAN TISZTÍTSUK A BETONTÁRGYAKAT

A beton tárgyakat puha, enyhén nedves textíliával tisztítsuk és lehetőség szerint ne dörzsöljünk. Ha mindenképpen szükséges, egy csepp folyékony szappant dörzsöljünk a nedves ruhába és azzal töröljük át a beton felületét.
Fontos, hogy a beton tárgyakon semmiképp se használjunk rajtuk vízkőoldót, ecetet, vagy más agresszív, savas tisztítószereket, mivel azok megmarhatják annak felületét. Gondolj a betonra úgy, mint a márványra.

Előszobai beton tálak, lakáskiegészítők rózsaszín betonból.

CSÍKOK A BETON DIZÁJN TÁRGYAK FELÜLETÉN

A beton dizájn tárgyak felületén megjelenő hajszálvékony csíkok is természetes jelenségek, akárcsak a buborékok. Jellemzően a színes tárgyakon figyelhetőek meg a színezőanyag rétegződésének következtében.

MENNYIRE TÖRÉKENYEK A BETON DIZÁJN TÁRGYAK

Bár a beton rendkívül erős anyag, egyértelműen kijelenthetjük, hogy tárgyaink formájuk, méretük és kialakításuk következtében törékenyek. Ha leesnek eltörhetnek, éleik lepattanhatnak, és a burkolatot megsérthetik. Ezért kérjük szeressétek őket, és olyan óvatosan bánjatok velük, mintha csak kerámiából lennének. Ha egy tárgy mégis menthetetlenül eltörne, Kintsugi japán technikával ragaszd meg!

OBAI concrete modern lakáskiegészítő tálkák kulcsoknak, desszerteknek pasztell rózsaszín betonból.

MITŐL ÓVJUK A BETONTÁRGYAK FELÜLETÉT

A beton felülete enyhén porózus, nedvszívó felület. Ez annyit tesz, hogy ha nedvesség, zsír kerül rá, azt magába szívja. Ennek következtében, ha véletlenül színes folyadékkal (például szörpökkel, üdítőitallal) öntjük le, vagy zsíros, olajos szennyeződés éri, azt a beton magába szívja és azt már sajnos nem fogjuk tudni eltávolítani. Éppen ezért különösen figyeljünk rá, hogy zsíros, viaszos szennyeződések semmi esetre se kerüljenek a betontárgyak felületére.

BUBORÉKOK A BETONBAN

A negatív gödröcskék, amik megjelennek a beton dizájn tárgyak felszínén valójában nem mások, mint légbuborékok helyei. A képlékeny betonmasszába levegő is keveredik a készítés és a formába öntés során, ami nem minden esetben tud távozni az öntőformából mielőtt a beton megkötne. Ez egy természetes jelenség, ami vibrálással és rázással csökkenthető, ám mivel rendkívül szép felületi struktúrát ad a beton dizájn tárgyaknak, és teljesen egyedivé is teszi azokat, nem célunk, hogy a buborékokat tökéletesen eltüntessük. Úgy gondolunk a betonban keletkezett buborékhelyekre mint az anyajegyekre: egyszeriek és megismételhetetlenek.

Modern lakáskiegészítő, mécsestartó szürke betonból.

BETONTÁRGYAK / FELÜLETKEZELÉS

Bár nagyon szeretjük a nyers betontárgyak enyhén porózus felületét, vannak olyan darabjaink, amelyeket kénytelen vagyunk felület kezelni. Ezeket a jellemzően pohár- és tányér-alátéteket azonban igyekszünk 100%-ban természetes növényi olajjal impregnálni.

Bár a természetes impregnáló alapvető védelmet nyújt, mégis fontos, hogy a betontárgyakat körültekintően, és az itt leírt ápolási útmutatóban szereplően használjuk. A tárgyak felületén lévő impregnálást 2-3 évente (használattól függően) érdemes megújítani.

Beton dizájn mécsestartó

BETON DIZÁJN TÁRGYAK SÚLYA

A beton egy különösen erős és többnyire súlyos anyag, ám a súly egy hétköznapi beton dizájn tárgy esetében inkább hátrány, mint előny. Ezért, hogy tárgyaink könnyebbek legyenek és szállításukkor kevésbé terheljék környezetünket kikönnyítjük a betontárgyakat. A könnyítést egy a mezőgazdaságban is használt, vulkáni üvegkőzettel végezzük. Polistirol-gyöngyöket, vagy más műanyag alapú könnyítést NEM használunk!