Kortárs ékszertervezői siker nemzetközi pályázaton!

Mázsi Boglárka alapító – tervezőnk II. Helyezést ért el ékszereivel a Gioielli in Fermento nemzetközi ékszerpályázatán.

Mázsi Boglárka II. helyezést kiérdemlő “Emlék Töredékek” ékszere, vagyis a funkciójában rendhagyó váll lapja, a GIOIELLI IN FERMENTO 2020 pályázatának “Öregedés” című kiírására készült.
A világjárvány miatt 2020-ban mind a kiállítás mind a díjátadó elmaradt, 2021-ben a nemzetközi helyzetre reagálva pedig még egy második kiadással is bővült a pályázók köre: ANTE and POST “corona” címmel, amelyre a gondolatmenet folytatásaként újabb ékszert készített. 2021-ben pedig mindkettőt díjazták!

Ez a díj különösen nagy megtiszteltetés, hiszen bár Boglárka divatkiegészítőket rendszeresen tervez az OBAI Concrete számára, munkáit elsősorban a kerámia és a formatervezés határozza meg.

A kiválasztott pályamunkákról Olaszországban, a Villa Braghieri Albesani-ban készült egy nem mindennapi, különleges videóösszeállítás, amelyet alább tekinthettek meg.

Gioielli in Fermento  – 10 éves a rangos nemzetközi pályázat

Az Eliana Negroni kurátor által vezetett Gioilelli in Fermento kiállítás és díj sorozat 2011 óta gyűjti össze és mutatja be a legkiválóbb kortárs ékszer alkotásokat. A tíz éves múltra visszatekintő sorozatot partnerként segíti az AGC Italian Contemporary Jewelery Association, a Charon Kransen Arts, a Klimt02 network, a Joya Barcelona és számos helyi szervezet is, amelynek köszönhetően az elmúlt évtizedben több mint 400 tehetséges alkotót mutattak be a Mexikótól Japánig.

Ékszertervezők a világ minden tájáról

A prominens Gioilelli in Fermento pályázataira rendszerint a világ minden tájáról érkeznek pályamunkák, amit jól mutat a kiválasztott és díjazott ékszerek tervezőinek névsora is.

A 20/21 -es évek első díját a japán Yukiko Kakimoto nyerte el „Metamorphose” brossaival, a második helyezés Mázsi Boglárka „Memory fragments váll-lapjaival, míg a harmadik helyezést az olasz Letizia Maggio „Mein Kunst” című munkája kapta.

Workshop Gigi Mariani ékszertervezővel az Archivo Negroni támogatásában

Mázsi Boglárka második helyezése különleges lehetőséget hozott magával, hiszen együtt dolgozhat majd Gigi Mariani ékszertervezővel az Archivo Negroni támogatásában. Gigi Mariani lenyűgöző munkásságát nehéz lenne röviden bemutatni, így mindenki számára javasoljuk, hogy látogasson el weboldalára, és csodálja meg bámulatos ékszereit. Nem kevésbé különleges az Archivo Negroni manufaktúra és mecenatúra sem, amelyet Eliana Negroni édesapja, Edoardo Negroni alapított. Történetükről itt olvashattok tovább.

Mázsi Boglárka Emlék töredékek ékszer - papír és beton alapanyag

Az ékszer és a pályázat története

2020 telének végén hirdette meg éves ékszer pályázatát a Gioilelli in Fermento az „Öregedés” hívó szóval. Ekkor természetesen még senki sem sejtette, hogy az az év nem olyan lesz, mint a többi, s hiába a beérkező kiváló pályamunkák, az ékszerek kiállítása a megszokott formában elmarad.

A nemzetközi egyészségügyi helyzet fokozódott, a szervezők pedig gyorsan reagáltak a kihívásokra, s a több száz pályázóból kiválasztott 60 tervező, már digitálisan ünnepelhette azt, hogy ékszerét kiválasztották a kortárs tervezők rangos sorába.

A kiválasztott pályamunkákból akkor egy online kiállítás is készült, ám a szervezők hittek abban, hogy a későbbiekben a tervezett tényleges kiállítássorozatot is meg tudják valósítani, ezért az ékszerekből csak részleteket engedtek mutatni.

“Emlék Töredékek” Mázsi Boglárka 2020-as Gioilelli in Fermento ékszer pályamunkája

A papír és beton kombinációjában készült ékszer mind alapanyagában mind funkciójában rendhagyó, amelyet gondolatisága egészít ki teljessé.

„Az öregedés folyamata számomra nem az idő, ami eljár felettünk, hanem az emléktöredékek sokasága, amiket magunkkal hordozunk. Ezek az élmények és lenyomataik határoznak meg minket. Az emlékek lehetnek boldogok és könnyedek, de súlyosak és megterhelőek is. Életünk pozitív emlékeinek egyedülálló, erős rendszerét jelképezi az ékszer papírszeletekből alkotott nagy egésze, a ránk nehezedő gondolatokat pedig, a két végpont beton eleme. Míg a papír a szerkezet és a mennyiség következtében erős szerkezetet alkot, addig beton, gyengévé és törékennyé válik az ékszer végén. „

„Mázsi Boglárka 2020.”

A pályamunkáról Kovács Áron készített Boglárkával interjút a Designisso design és vizuális művészeti magazinban.

Mázsi Boglárka szimbolikus ékszer betonból és papírból
Mázsi Boglárka szimbolikus ékszer betonból és papírból.
Mázsi Boglárka szimbolikus ékszer betonból és papírból.

A változás és a fejlődés ékszereinek időszaka

2021-elején a nemzetközi egészségügyi helyzet még mindig nem tette lehetővé, hogy visszatérjen minden az eredeti kerékvágásába, így a Gioilelli in Fermento szervezői úgy határoztak nem egy új ékszer témával folytatják tradíciójukat, hanem az evolúció jegyében ANTE and POST “corona” címmel bővítik a tavalyi év témáját.

Reflektálás az „Emlék Töredékek” ékszerre

„Az öregedés folyamata számomra nem az idő, ami eljár felettünk, hanem az emléktöredékek sokasága, amiket magunkkal hordozunk.” (Part 1.) Az emlékek és az emlékezés folyamata ugyanakkor relatív; megítélésük aktuális érzelmi állapotunk függvénye. Éppen ezért, egy többségében negatív életeseményekből álló élménysorozat még a legszebb emlékeinket is kifordíthatja, amelynek következtében a pozitív életetesemények által alkotott struktúra fellazul, felbomlik és káosz költözhet a lelkünkbe. Ahogy az első rész (Part 1.) vállapjának esetében a pozitív élmények nyújtotta strukturális stabilitását a papírszeletek alkották, úgy ebben az esetben is erre reflektálnak, – ám a felbomlott „érzelmi” szerkezet miatt már nem hordozzák azt a szerkezeti stabilitást, mint az első részben – míg a beton elemek a negatív élményeket idézik meg.”

„Mázsi Boglárka 2021.”

Mázsi Boglárka kortárs ékszer papír - beton

Az ékszerek most nemzetközi kiállítás sorozatra indulnak, Boglárka pedig készül a közös munkára Gigi Mariani-van és az Archivo Negronival, amelyet majd mi is nyomon követünk! Az OBAI csapata ezúton is gratulál a díjhoz!

Mázsi Boglárka kortárs ékszer papír - beton
Mázsi Boglárka kortárs ékszer papír - beton