Beton ültető tálak és ültető edények pozsgás növényeknek

Beton ültető tál variációk újdonságaink közt

Hosszú ideje készülünk már arra, hogy tervezzünk egy beton ültető tál és kaspó kollekciót is, amelynek most előbbi változata végre meg is valósult. A projektet életre hívó indíttatás személyes jellegű, hiszen időtlen idők óta gazdag szobanövény gyűjteménnyel rendelkezünk, amelynek hiányzó elemei voltak a pozsgás növények és a hozzájuk tartozó karakteres ültető tálak.

Japandi belső kert pozsgás ültető tálakkal

Pozsgás ültető tálaink megtervezésekor nem csupán a beton nyújtotta növénygondozási előnyöket akartuk kihasználni, hanem a japán stílusú, vagyis japandi lakberendezési világ egyszerű szépségének való hódolást is célul tűztük ki. A belső terekben megjelenő, japán kertet idéző beton ültető tálak egyfajta meditációs tárgyként is szolgálnak, hiszen megfigyelésre késztető nyugalmat hoznak a térbe.

Minimalista betonkaspó sziklakerti növényeknek betonból.

Brutalista építészeti karakterek egy pozsgás ültető tálon

A beton ültető tálak alap formavilágát a lehető legegyszerűbbre határoztuk meg, hogy a pozsgásokból kialakított belső kert élményét ne zavarják. Az igényt a karakteres megjelenésre azonban nem adtuk fel. Éppen ezért az esztergált, kerek ültető tálak külső felületét, vagy bizonyos esetben annak egyes részeit kézi faragással egészítettük ki. Ezeknek az aprólékosan kidolgozott részleteknek a formavilágát a tőlünk már megszokott módon a brutalista építészeti formakincs határozta meg.

Beton ültető tál a pozsgás növények túlöntözése ellen

Mivel a pozsgás növények kimondottan szárazságkedvelők, a beton egy kiváló alapanyag, arra, hogy otthont adjon a szukkulens növények számára. A beton nedvszívó tulajdonságának köszönhetően a pozsgás növények földjéből felveszi a felesleges nedvességet, ezzel pedig az óvja őket a túlöntözéstől. Arról, hogy hogyan is érdemes gondozni a pozsgás növényeket, következő posztunkban írunk.

Geometrikus design beton tál pozsgás növényeknek.
Geometrikus formavilágú ültető tál pozsgás növényeknek.

POTTO – kisméretű ültető tál szukkulens növényeknek

Az első és talán számunkra legkedvesebb a POTTO névre keresztelt ültető tál. Mint minden darab, ez is szukkulens növények ültetéséhez készült. Szabályos, egyetlen helyen tört, kör alakú alapformáját esztergálással készítettük. Az alapforma elkészítését követően szerkesztettük fel a tálka egy részére a törésvonalakat, amelyek mentén kézzel faragtuk ki az ültető tál végleges, geometrikus töréseinek mintáját. Ez az izgalmas, szalag szerű mintázat különböző megvilágításokban más és más formát mutat.

Hogy miért nem fut körbe a POTTO ültető tál felületén a tört mintázat?

Még a tervezési szakaszban úgy döntöttünk, hogy az ültető tál formai kialakításában egyfajta kettősséget szeretnénk megmutatni.  A beton kaspó egyik oldala ezért teljesen sík és nyugalmat áraszt, míg másik oldala izgalmas, folyamatosan változó. Ez a kettősség a HORU kaspóra is jellemző.

Fehér és szürke beton design ültetőtál.
Kaspó, ültető tál sziklakerti növényeknek.

HORU – közepes beton ültetőedény pozsgás növényeknek

A HORU ahogy már japán neve is előre vetíti – jelentése faragás – a kézi faragás pillanatait örökíti meg. Az egyes geometrikus minták kifaragásának fázisai jelennek meg a kerek ültetőedény falának egy részén, amelynek köszönhetően szemtanúi lehetünk a forma születésének. Ezzel kívántuk közelebb hozni az alkotói folyamatok mozzanatait a tárgy későbbi tulajdonosaihoz. Az ültetőedény mintájának kialakítása ezen felül itt is kettős, hiszen a kaspó egyik felén letisztult, modern másik felén pedig izgalmas, már-már játékos. 

Modern növénytál betonból pozsgás növényekkel.

HEKIGA – kisméretű beton tál pozsgásoknak

Absztrakt nyomok sokasága, felfedezésre szólító mintázat. Ez az, ahogy a HEKIGA beton tálat leginkább jellemezni lehet. A kézzel faragott felület számos egyedi kéznyomot hordoz magán, amely rendszertelennek tűnő sokaságában valójában nagyon is tudatos.

Beltéri használatra készült, nyáron azonban akár kültéren is használható

A szukkulens növények számára tervezett beton ültető tál beltéri használatra készült, de az alapanyag lehetővé teszi a kültéri használatot is. Fontos azonban, hogy olyan helyre kerüljön kültéren, ahol az ültető tál nem áll vízben. Amennyiben ez nem teljesül, a beton tál alján elhelyezett karcolás gátló, parafa felület károsodhat.
Arról, hogy hogyan változik a beton ültető tál felülete az évek során, és hogyan kell ápolni beton tárgyakat ide kattintva olvashatsz.

Ültető tálak után beton kaspók

Az ültető tálak szintjén nem állunk meg, már tervezzük a stílusában és karakterében is hasonló kaspó kollekció darabjait. Bár titkokat még nem árulhatunk el, az mindenesetre már most biztos, hogy különleges darab lesz mind egytől egyig.

Beton ültető tál / kaspó pozsgás és sziklakerti növények számára.