Pozsgás növények gondozása

Pozsgás növények gondozása, vagyis hogyan ne öljük meg kedvenceinket úgy, hogy közben még jól is nézzenek ki.

A pozsgás növények gondozása, vagy sokak számára csak életben tartása nem egy egyszerű feladat. Pedig ki ne vágyna egy-egy különösen szép kompozícióra, erőtől duzzadó szukkulensek zöld leveleivel, amolyan igazi japandi módra: vagyis egyszerűen, de közel a természethez
Hosszú időn át álom volt ez számunkra is, hiszen minden bizonnyal pozsgás növényeinket egyszerűen túlgondoztuk, túlszerettük.

Ültetés előtt komponáljunk

Mielőtt a pozsgások, vagy ha úgy jobban tetszik sziklakerti növények gondozásáról beszélnénk, fontos, hogy már ültetés előtt tudatosítsuk magunkban milyen kompozíciót szeretnénk megalkotni. Elemi tervezési lépésez, hiszen az ültető tál kemény beton felületei és az élettel teli zöld levelek fogják megalkotni azt az összhangot, amely a természet és az urbánus lét harmóniáját hozza el otthonunkba.

Igen, a pozsgások is növekednek

Bármilyen meglepő is, pozsgásaink, ha jól tartjuk őket boldogan növekednek majd, és teret kívánnak meg maguknak. Annak ellenére, hogy legtöbb típus valamilyen rejtélyes oknál fogva szeret nyomorogni, nem árt, ha a kompozíció megalkotásakor előre is tervezünk. Legyünk türelmesek, és ne akarjunk azonnal az ültetőtálból kicsorduló pozsgás erdőt látni. Akár a nagyméretű HORU ültetőedényt vagy egy kisebb méretű kaspót választunk, hagyjunk teret növényeinknek és élvezzük, hogy részesei lehetünk növekedésük látványának. 

Hasonló pozsgást a hasonlóval

Mikor a kertészetben kiválasztjuk családunk legújabb tagjait, figyeljünk rá, hogy az egy tálba kerülő pozsgások lehetőleg hasonló éghajlati viszonyok közül érkezzenek. Ezzel saját és sziklakerti növényeink életét is nagyban megkönnyítjük majd, hiszen feltehetően hasonló víz és fényigénynek megfelelően kell majd őket kényeztetnünk.

A pozsgás növények vízigénye

A pozsgás növények vízigénye jelentősen kisebb, mint az átlag szobanövényeké, ha van egyáltalán olyan, hogy átlag, hiszen minden növény egy egyéniség. Mindenesetre a szukkulensekre nézve hordoz magában némi rossz előjelet, ha a vitorlavirág már nagyobb, mint egy 7 éves kisgyerek, a kroton erőtől duzzad és még a pettyes levél is boldogan burjánzik. Mégpedig azt, hogy szeretsz locsolni.

Pozsgás növények gondozásának alapszabálya: ne locsold túl.

A pozsgás növények túllocsolása az egyik legnagyobb szarvashiba, amit rendszeresen elkövettünk, persze ezt növényeink nem köszönték meg. Mégpedig azért nem, mert a pozsgások, vagy más néven szukkulensek kifejezetten szárazságtűrő növények, mi több nagy részük sivatagi növény. A vizet húsos leveleikben, vagy megvastagodott törzsükben raktározzák, amelyet igen hosszú idő alatt használnak csak fel. A pozsgások ugyan hosszan használják fel az elraktározott tápanyagokat és vizet, ugyanakkor, rendkívül gyorsan veszik fel azt a talajból. Ennek következtében nem tesz nekik túl jót, ha gyakran nagy mennyiségű vízfelvételre késztetjük őket, ahogy az sem, ha sokáig hagyjuk a pozsgás növényeket nedves földben állni.

Milyen földbe ültessük a pozsgás növényeket

A pozsgás növények a jó vízáteresztésű földet kedvelik, ezért érdemes külön szukkulensek számára készített földkeveréket venni, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, akkor perlittel lazítani az ültetésre használt földet. A dolog persze nem ilyen egyszerű, mivel a megfelelő ültető közeg mellett érdemes biztosítani azt is, hogy a felesleges víz könnyen távozni tudjon. Ez az a pont, ahol mi az elején többszörösen elbuktunk. Mert ameddig a vitorlavirág vígan lubickol az ottfelejtett tálka vízben, addig a varjúháj már saját temetését tervezi.

Betonnal a pozsgások túlöntözés ellen.

Mivel alapvetően feledékeny típusok vagyunk, és a szerencsétlen pozsgásaink ott úszkáltak a vizes tálkában, eldöntöttük, hogy kényelmesen és esztétikusan fogjuk megoldani ezt a problémát. A beton egy jó nedvszívó alapanyag, ami más esetben egy igen kellemetlen tulajdonsága, de nem akkor, ha ültető tálként használjuk. Ennek a pozitív attribútumnak köszönhetően a pozsgás növények földjéből felveszi a felesleges nedvességet, így pedig az óvja őket a túlöntözéstől. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyugodtan öntsük őket nyakon egy kanna vízzel, de egy fokkal közelebb visz minket a sikerhez.

A pozsgás növények fényigénye

De vissza a pozsgás növényekhez, és ahhoz mennyi fényt is igényelnek. Amennyiben nem kifejezetten hazánkban honos szukkulensekre teszünk szert, úgy számolnunk kell vele, hogy fényigényük magas lesz. Ha a kellő napfényt nem tudjuk számukra biztosítani, száruk megnyúlhat, leveleik pedig megritkulhatnak. Éppen ezért a téli időszakban érdemes akár speciális növény lámpákkal biztosítani számukra a kellő napfényt.

A pozsgás növények páraigénye

Mint ahogy írtuk, az általunk beszerzett pozsgás növények nagy valószínűséggel sivatagos közegben honosak, így nincsenek igazán hozzászokva a magas páratartalmú levegőhöz. Épp ezért ne olyan helyiségekben tartsuk őket, ahol kifejezetten magas a páratartalom.

Kitehetjük-e a benti pozsgás növényeinket nyáron a napfényre? 

Alapvetően igen, hiszen a pozsgás növények gondozásuk során a sok napfényt meg fogják hálálni. Ugyanakkor fontos, hogy ne hirtelen, egyik napról a másikra költöztessük ki őket a tűző napra, mert képesek „leégni”, vagyis leveleik elszíneződnek. Ha már napközben 15 fok felett van a hőmérséklet, akkor a szép fokozatosan, egy-egy órára tegyük ki a pozsgás növényeket, hogy szokják a napfényt. Fontos még tudni, hogy nincs az a beton, vagy kavicságy, ami kellően elvezeti egy nyári zivatar vízmennyiségét, így vagy esőtől védett helyre tegyük őket, vagy olyan ültetőt válasszunk erre az időszakra, amely alul kiengedi és nem tárolja a felesleges vizet.
Ha megrendeléskor tudjátok, hogy csakis kint szeretnétek majd használni a beton ültető tálakat, megrendeléskor jelezzétek nekünk a megjegyzésbe, és mi ennek megfelelően készítjük majd el őket számotokra.

HORU

Nagyméretű beton ültető tál a finom faragások és a komplex kompozíxiók szerelmeseinek.

HEKIGA

Közepes méretű beton ültető tál az izgalmas részletek és a durva faragások megszállotjainak.

POTTO

Közepes méretű beton ültető tál a letisztult, geometrikus formák kedvelőinek.