BETON / PAPÍR / HÁZAK / GYÖKEREK

A „Házak Gyökerekkel” kollekcióban a beton és a papír egyként forr össze.  A stilizált házakat formázó beton elemek a lakkozott hullámkartonnal egy formába öntve, elválaszthatatlanok lesznek, és különleges kötelék alakult ki köztük. Összképükben így együttesen gyökérzetet, alapot idéznek meg, ahol a múlt és a jelen összefonódik.
A játékos formavilág és az apró méret ellenére ezek a darabok kalandos (lásd nyári kollekciónkat), és alkalmanként küzdelmes történeteket rejtenek abból az időszakból, amikor csak terveztük az OBAI Concrete létrehozását.

Nagyméretű szürke betonnyaklánc szürke papírberakással.

DE MIÉRT GYÖKEREK?

A nyakláncokon a stilizált gyökérzet, vagyis a kis házak alapjai csíkokra szeletelt, majd egymás mellé ragasztott hullámkartonból készül. Ez a hullámzó formájában és irányultságában is egy fa gyökérzetére emlékeztető elem, a múlt történeteit és egyediségét hordozza magában. Ez az alsó, papírból készült nyaklánc rész, minden esetben egyedi, és a felfedezhető viszonylagos hasonlóság ellenére, sincs két egyforma köztük, ahogy nincs két egyforma történet sem.

BETON HÁZAK

A házak, épületek jelentősége számunkra különleges, hiszen otthont adnak és megteremtik a kreatív munkához szükséges környezetet, ezáltal pedig történeteket indítanak el. Megtalálni azt az alkotói helyet, ahol szabadon dolgozhatunk néha a legnehezebb, mégis elengedhetetlen mozzanata ez egy márka megszületésének. Ez a keresési folyamat és a különösen nehezen megtalált hely az, ami inspirálta a Házak Gyökerekkel kiegészítő kollekciót is. A műhelybe való beköltözés után pedig már nem a hely, hanem a történet vált fontossá.

Fehér betonnyaklánc fehér papírberakással.

BETON NYAKLÁNCOK MÉRETE

A „Házak Gyökerekkel” kiegészítő kollekcióban szereplő, beton nyakláncok mérete az alsó, gyökérzetet idéző rész méretétől függően változik. Szélességük jellemzően 3 cm, magasságuk pedig, 2,5 -től egyészen 5-6 cm-ig terjedhet. A kollekcióban szereplő legnagyobb méretű nyaklánc szélessége 8,5 cm, magassága pedig 5 cm-től egészen 7 cm-ig terjedhet.  

BETON ÉS PAPÍR NYAKLÁNC

A beton és a papír kombinálása egy nyakláncon belül nem mondható szokványosnak, hiszen az alkotóelemek egymással való párosítása technikailag sem egyszerű. A két anyag tulajdonságai merőben különböznek, hiszen míg a betonnak a kötéshez vízre van szüksége, addig az a papírnak kimondottan káros. Épp ezért, eleve impregnált hullámkarton lemezeket használunk, amelyeket aztán a tartósság és a kívánt szín elérésének érdekében lakkozunk. Az így elért papírminőség ellenáll a beton nedves közegének, ugyan úgy, ahogy később ellenáll az izzadságnak is. Ettől a viszonylagos ellenállóképességtől azonban a nyakláncok még nem lesznek alkalmasak vízben vagy szaunában való viselésre, de mindennapos használatra természetesen igen.

BETON NYAKLÁNCOK SÚLYA

Ezek a beton és papír kombinációjából született divatkiegészítők rendkívül könnyűek, szinte már-már súlytalanok. Ebben az esetben ugyanakkor ez a légies könnyedség nem a beton speciális összetételének köszönhető, hanem a kis méretnek, és az alap nyakláncelemhez társított papírnak.

Szürke betonnyaklánc, piros papír betéttel.